Viltspår - vad är det?

Viltspår är en bra aktivitet för både hund och hundförare. Hunden får jobba med olika svårigheter och hundföraren får träna att läsa hunden, jobba med motivation och miljöer.

När man tränar viltspår är det viktigt att göra lagom svårigheter så att det blir en utmaning men inte omöjligt.

Viltspårprovet blir ett kvitto på att både hund och förare är lämplig för uppgiften. Provet går till på följande sätt.

Proven arrangeras av Svenska Kennelklubbens specialklubbar för jakthundar där bland annat vi, Svenska Basset Klubben (SBaK), ingår. När man anmält sitt intresse och betalat startavgift blir man tilldelad en domare som lägger spåret och bedömer provet. Alla hundar börjar att går en inledande prov typ(klass) som kallas Anlagsklass. I denna klass finns två omdömen Ej godkänd eller Godkänd. Om man blir godkänd kan man gå vidare med näst klass som kallas Öppen Klass.

I öppen klass tilldelas hund 1:a pris, 2:a pris, 3:e pris eller pris 0. Om man får en nolla vilket kan hända oavsett hur bra hund man har är det bara att komma igen. Det finns ingen begränsning i antalet då får gå.

Det finns två olika typer av viltspårprov, rörligt och ordinarie. Ordinarie prover är en i förväg utlyst provdag där flera deltagare samlas för att gå sina spår med sina domare. Rörligt viltspårprov genomförs på överenskommen tid och plats.

Spåren är 600-700 meter. Spåren läggs med blod och en klöv från något klövvilt dras i spåret. Det finns speciella prover för stora rovdjur och det är inget som SBaK sysslar med. Det finns mycket mer att berätta om hur proven går till. Jag rekommenderar att ni tittar närmare på gällande regler för viltspårprov. Länk till dessa regler finner ni här.

Vill ni gå ett prov i vår regi börjar ni med att gå in på den av SBaK’s lokalavdelningar som finns där ni befinner er geografiskt och klickar er fram till deras viltspår del. Här finner ni mer information om hur anmälan går till. Information om hur du anmäler till drevprov hittar du på din lokalavdelnings hemsida.

LYCKA TILL!

nkar till lokalavdelningarna

Viltspårprov SBaK Nord Östra 

Viltspårprov SBaK Mellan 

Viltspårprov SBaK Syd

Viltspårprov SBaK Väst 

Viltspårprov SBaK Öst 

Länk till regler